Cum actioneaza si ce este Torque Tehnology (TTT) ?

Descrierea acestei tehnologii patentate Head, impune mai intai o explicatie cat mai clara a doua variabile de baza in functionalitatea unui schi: Flexarea si Torsiunea.

Actiunea descrisa de fiecare dintre ele este in totala opozitatea cu actiunea celeilalte si intelegerea fiecareia, aduce un plus de intelegere a tehnologiei noi creata, numita mai sus pe scurt TTT.

Flexibilitatea unui schi asa cum stim este esentiala. Ea da convexitate si concavitate schiului succesiv si actioneaza pe lungimea acestuia. Daca un schi nu flexeaza, acesta nu poate lua virajele in mod optim. Un schi flexibil are atuul de a fi usor, moale si foarte manevrabil. Si implicit isi pastreaza contactul cu zapada pe toata lungimea acestuia, dar fara o buna aderenta a canturilor pe zapada, el mulandu-se de fapt foarte bine pe denivelarile partiei. Dezavantajul schiului flexibil este insa ca este foarte torsionabil.

Torsiunea sau mai corect forta de torsiune actioneaza pe latimea schiului si rasuceste canturile acestuia. Un schi torsionabil este un schi foarte moale, asupra caruia nu exista control si nu iti confera stabilitatea de care este atat de nevoie in viraje. Cu atat mai mult schiul devine torsionabil cu cat latimea acestuia creste. Reducerea fortei de torsiune se poate realiza prin folosirea in constructia schiului a unui material cat mai dur, care insa reduce flexibilitatea schiului.
In concluzie un schi flexibil nu poate fi lipsit de actiunea fortei de torsiune , cum si un schi rezistent la torsiune nu mai este destul de flexibil.

A aduce impreuna aceste doua opozitati , aceasta o realizeaza noua tehnologie Head, TTT.


Cum actioneaza TTT?

Actiunea acestei tehnologi implica inserarea unui schelet, cu functie de stabilizator, care reduce forta de torsiune, neafectand flexibilitatea schiului.
Scheletul stabilizator Torque este compus dintr-un aliaj metalic foarte tensionat si  inserat in schi. Pozitionarea si geometria sa au pus indelung supuse unui studiu de laborator si testare pe partie.

Cu cat lungimea diagonalei stabilizatorului este mai mare cu atat rezistenta la forta de torsiune si presiunea pe schiuri cresc. Pe lungime, flexibilitatea schiului nu are de suferit, nu este supusa nici unei rigidizari. Aceasta se realizeaza efectiv in cazul schiurilor cu o constructie agresiva a muchiilor, caz in care varful si coada sunt foarte late si dau nastere unor forte mai mari de torsiune.

Tailwings

In timp ce tehnologia Torque aduce un mult dorit contact al muchiei pe zapada alaturi de un schi foarte placut ca si trasaturi de design, noua tehnologie Head Tailwings aduce un plus de control la iesirea schilui din fiecare viraj, prin inlocuirea canturilor de la capatul schiului cu niste aripioare de protectie, reducand cantul metalic.